Skip to content

Uleiul de cânepă – beneficii pentru piele și corp

Cunoscute încă din vechime, semințele de cânepă (Cannabis sativa) erau utilizate în China Antică pentru calmarea inflamațiilor și refacerea organismului. Din aceste semințe, se poate face ulei. Folosit în bucătărie sau ca supliment alimentar, uleiul de cânepă a devenit în ultimii ani un rival serios al uleiului de măsline. Dar știai că acest tip de ulei are și beneficii pentru piele, inimă și creier?

Uleiul de cânepă este un produs obținut prin presarea semințelor plantei de cânepă. Acesta este diferit de uleiul de canabis extras din frunzele și florile plantei de canabis, care conține concentrații mai ridicate de compuși activi, inclusiv tetrahidrocannabinol (THC) și poate avea proprietăți psihoactive. Uleiul de cânepă este bogat în substanțe benefice pentru sănătate, inclusiv acizi grași esențiali, proteine, vitamine și minerale.

Uleiul de cânepă: proprietăți

Un studiu mai vechi privind profilul lipidic al uleiului din semințe de cânepă a descoperit că acesta este bogat în uleiuri sănătoase și acizi grași polinesaturați esențiali incluzând Omega 3 și Omega 6. Acizii grași, pe care îi obținem din alimente, sunt vitali pentru funcționarea corespunzătoare a tuturor sistemelor corpului. Uleiul de cânepă are în componență mai mult de 75% acizi grași Omega 3 și Omega 6 într-un raport de 3:1, considerat a fi raportul optim de nutriție.

Uleiul de cânepă este, de asemenea, o sursă bogată de acid gamma – linolenic (AGL), un tip de acid gras Omega 6 și de alte substanțe nutritive: vitamina E, vitamina B1, vitamina B2, vitamina B6, vitamina C, calciu, magneziu, sulf, potasiu, fier, zinc , mangan, fosfor, lecitină și caroten.

Ulei de cânepă: beneficii

Când vorbim de ulei de cânepă în termeni de beneficii, cercetările sugerează că acesta ne poate fi de mare folos în mai multe situații. Să vedem ce au descoperit studiile științifice despre efectele acestui ulei.

Uleiul din semințe de cânepă și problemele pielii

Uleiul din semințele de cânepă este extrem de hrănitor și poate fi util în special pentru piele. Vitaminele și acizii grași din acest ulei pot contribui la menținerea pielii sănătoase și la prevenirea erupțiilor (acnee, eczeme etc). Cantitatea mare a acizilor grași poate face din acest ulei o alegere excelentă pentru hrănirea pielii și protejarea acesteia de inflamații, oxidare și alte cauze ale îmbătrânirii.

Autorii unui studiu remarcă faptul că aplicarea în mod curent a uleiului din semințe de cânepă întărește pielea și o face mai rezistentă la eventuale infecții. Autorii sugerează, de asemenea, că uleiul din semințe de cânepă poate fi un tratament util pentru o serie de probleme ale pielii, inclusiv: eczemă, dermatită, psoriazis, eczemă varicoasă, lichenul plan, o afecțiune inflamatorie a pielii și acneea rozacee. Aceste beneficii se datorează probabil cantității mari de grăsimi benefice, dar și altor compuși care se găsesc în acest tip de ulei.

Uleiul din semințe de cânepă și inflamația

Un alt studiu sugerează că adăugarea surselor de Omega 3, precum cele găsite în uleiul de cânepă, în alimentație, poate reduce inflamația. Inflamația pe termen scurt are rolul ei în organism (de exemplu, atunci când ești rănit, inflamația ajută la combaterea infecției și la vindecare), însă, dacă inflamația este cronică, poate contribui la dezvoltarea unor afecțiuni grave precum cancerul și bolile de inimă.

Uleiul din semințe de cânepă și inima

Dacă te gândești să folosești ulei de cânepă, e bine de știut că acesta are și beneficii cardiovasculare. Un studiu științific a concluzionat că o creștere a acidului alfa-linolenic, unul dintre acizii grași din uleiul de cânepă, pare să reducă riscul de boli cardiovasculare. Acest acid gras este prezent și în semințele de in, în nuci, în semințele de dovleac, în soia și uleiul de soia, precum și în uleiul de rapiță.

Uleiul din semințe de cânepă și creierul

Conținutul de acizi grași din uleiul din semințe de cânepă poate fi de asemenea bun pentru creier, acesta având nevoie de o mulțime de grăsimi sănătoase pentru a funcționa corect. Unele cercetări au demonstrat că uleiul din semințe de cânepă conține polifenoli, care pot juca un rol important în protejarea creierului.

Uleiul din semințe de cânepă și stresul oxidativ

Rezultatele unor cercetări recente au arătat că uleiul din semințe de cânepă este eficient pentru reducerea stresului oxidativ la nivel celular. Stresul oxidativ contribuie la îmbătrânirea prematură și pare să aibă un rol în dezvoltarea diabetului, a bolii Alzheimer și a cancerelor.

Uleiul din semințe de cânepă și activitatea hormonală

Alte cercetări au arătat că simptomele fizice și emoționale asociate cu sindromul premenstrual sunt cauzate de sensibilitatea la hormonul prolactină care poate fi legat de nivelul scăzut al prostaglandinelor. Iar acidul gama-linoleic (GLA) din uleiul de cânepă ajută la producerea prostaglandinelor. Studiul a arătat că femeile cu sindromul premenstrual care au luat 210 mg de GLA au înregistrat o scădere notabilă a simptomelor. Același GLA are un important rol și în prevenirea complicațiilor apărute la menopauză.

Doza zilnică recomandată de ulei de cânepă

Indiferent dacă îl consumi ca atare sau în diverse preparate, recomandat este să folosești maximum 1-2 linguri pe zi de ulei de cânepă (10-20 ml). Dacă iei suplimente cu ulei de cânepă, urmează recomandările de pe ambalajul produsului, pe unele scrie să iei 2-3 capsule pe zi, pe altele 2-4 capsule etc. Totodată, dacă ai anumite boli, indicat este să discuți și cu medicul de familie înainte de a încerca aceste suplimente, pentru a te asigura că acest tip de ulei nu interferează negativ cu medicamentele pe care le iei. 

Ce efecte adverse poate avea uleiul de cânepă?

Dacă am vorbit de ulei de cânepă în termeni de beneficii, e important să arătăm și ce efecte adverse poate avea acesta pentru unele persoane.

Uleiul de cânepă este în general considerat sigur pentru consumul uman și nu provoacă efecte secundare grave în majoritatea cazurilor. Cu toate acestea, în unele situații, pot apărea unele efecte adverse minore, iar reacțiile pot varia de la o persoană la alta. Iată câteva posibile efecte adverse asociate cu consumul de ulei de cânepă:

Efecte digestive

Unele persoane se pot confrunta cu greață, diaree sau disconfort abdominal ca urmare a consumului de ulei de cânepă. Aceste simptome pot fi cauzate de intoleranța individuală la uleiul de cânepă sau de conținutul său de grăsimi.

Interacțiuni medicamentoase

Uleiul de cânepă poate interacționa cu anumite medicamente, mai ales cu cele metabolizate de enzimele hepatice. Acest lucru are legătură cu faptul că uleiul de cânepă poate inhiba aceste enzime, ceea ce poate duce la creșterea concentrației medicamentului în sânge. Dacă ești, deci, în vreun tratament prescris de medic, este important să îi ceri sfatul acestuia înainte de a utiliza ulei de cânepă.

Somnolență și senzație de oboseală

Unele persoane pot resimți o ușoară senzație de somnolență sau de oboseală după consumul de ulei de cânepă. Aceste efecte pot fi mai pronunțate în cazul utilizării unor produse bogate în canabinoizi, cum ar fi uleiul CBD cu concentrație crescută. 

 

Uleiul de cânepă conține doar urme de THC (tetrahidrocanabinol), sub limita legală de 0,3% în majoritatea țărilor – în România, limita legală de THC este de 0,2%. Acest lucru înseamnă că uleiul de cânepă nu ar trebui să provoace efecte psihoactive sau să determine rezultate pozitive la testele de droguri. Cu toate acestea, persoanele sensibile sau care utilizează produse cu conținut de canabinoizi mai ridicat (cum ar fi uleiurile CBD cu spectru complet) ar putea experimenta unele efecte ușoare asupra stării de alertă sau conștienței.

Cum poți folosi uleiul de cânepă în alimentație?

Uleiul de cânepă poate fi utilizat în bucătărie în diverse moduri. Având în vedere că are un punct de fum scăzut, înseamnă că nu este potrivit pentru gătitul la temperaturi înalte. Cu toate acestea, poate fi folosit în preparatele gătite la foc mic sau îl poți pune la final, după ce ai oprit focul. Cumpără un ulei de cânepă presat la rece, de înaltă calitate și de proveniență sigură și păstrează-l într-un loc răcoros și întunecat pentru a preveni râncezirea și degradarea substanțelor hrănitoare.
Iată câteva modalități de a folosi uleiul de cânepă:

În sosuri și dressing-uri

Poți adăuga ulei de cânepă în sosurile calde, la finalul preparării, dar și în dressing-urile pentru salate pentru a le îmbunătăți gustul și a adăuga nutrienți. Combină-l cu oțet balsamic ori suc de lămâie, cu usturoi sau cu alte condimente care îți plac pentru a crea sosuri și dressing-uri delicioase și sănătoase.

În smoothie-uri

Adaugă o lingură de ulei de cânepă în smoothie-urile de legume și fructe pentru a obține un aport suplimentar de acizi grași esențiali și nutrienți. Amestecă bine pentru a combina uleiul de cânepă cu celelalte ingrediente.

Peste legume și în paste

După ce ai făcut o salată de crudități ori legume la grătar sau ai preparat niște paste cu sos după preferințele tale, adăugă ulei de cânepă ca adaos final pentru a le da un gust și o textură mai bogată. De asemenea, poți folosi uleiul de cânepă și ca bază pentru sosurile de paste.

În produse de patiserie

În rețetele de prăjituri, pâine sau biscuiți, poți înlocui alte uleiuri vegetale cu ulei de cânepă pentru a adăuga un gust subtil de nucă și a beneficia de proprietățile sale nutritive.

Sursa: Dr.Oana Cuzino