Regimul alimentar in cazul problemelor cu ficatul nu este unul restrictiv, care sa faca pacientul sa se simta constrans, modificandu-i stilul de viata. Ficatul este afectat in principal de o alimentatie bogata in grasimi si de prepararea mancarii prin prajire, de alimentele foarte sarate ori de produsele de patiserie sau dulciurile concentrate.
In acest articol iti dezvaluim ce alimente sa mananci si ce sa eviti in cazul regimului pentru ficat. Descopera in continuare tot ce trebuie sa stii despre functia acestui organ important pentru organism, despre afectiunile hepatice, in ce consta un regim alimentar pentru ficat, dar si cateva dintre cele mai importante sfaturi pentru un ficat sanatos.
Cuprins:
Functia ficatului in organism
Ficatul este unul dintre cele mai mari organe din corp, cantareste 1,5 – 2 kg, fiind recunoscut pentru functia lui de a ne ajuta sa eliminam substantele toxice din organism, protejandu-ne astfel de aparitia diverselor afectiuni.
Ficatul indeplineste insa pentru organismul uman mult mai multe functii, printre care:
- functia metabolica – ficatul are un rol esential in metabolismul glucidelor, proteinelor si lipidelor;
- functia de filtrare a sangelui – ficatul neutralizeaza orice bacterie care ajunge din intestin in sange;
- functia secretorie si excretorie – ficatul secreta bila, un lichid de culoare galben-verzuie (fierea, cum este ea cunoscuta in termeni populari), al carei rol este sa digere alimentele grase si sa faca posibila absorbtia vitaminelor lipo-solubile A, D si K; pe langa bila, ficatul mai elimina colesterol sau metale grele;
- functia de stocare – ficatul are capacitatea de a stoca pana la jumatate de litru de sange, oferind spre circulatie acest volum atunci cand situatia o cere; totodata, stocheaza numeroase vitamine (A, D, K si B12) si o serie de microelemente esentiale;
De retinut: Ficatul are functii utile pentru digestie, pentru metabolism, dar si pentru imunitate. Reuseste sa filtreze substantele toxice care intra in organism pe cale digestiva, lucru datorat functiei sale de detoxifiere. Pentru ca tot ce introducem in corp este controlat de ficat, este important sa fim atenti la ce mancam si bem, cu atat mai mult in cazul in care ne confruntam cu anumite boli hepatice.
Care sunt bolile ficatului?
Afectiunile ficatului poarta denumirea generica de hepatite si sunt determinate de:
- consumul mare de alcool
- virusurile hepatice
- incarcarea cu grasimi a ficatului
- efectul toxic al unor medicamente, noxe
Tratamentul pentru boala de ficat depinde in functie de diagnostic, pentru unele probleme recomandandu-se schimbari in stilul de viata, cum ar fi mancat sanatos si un regim alimentar pentru ficat, exercitii pentru a pierde in greutate ori renuntatul la alcool. Descopera in continuare principalele boli hepatice!
Ficat gras
Una dintre bolile ficatului este steatoza hepatica, cunoscuta sub numele de ficat gras. Aceasta afectiune se caracterizeaza prin formarea unor depozite de grasimi la nivelul ficatului.
Recomandari regim pentru ficat gras:
- consumul zilnic de fructe si legume;
- consumul de carne slaba de pui si de vita;
- consumul de peste (somon, macrou);
- eliminarea alimentelor cu un continut ridicat de grasime;
- evitarea prajelilor si a alimentelor de tip fast-food;
Hepatita C
O afectiune bine-cunoscuta a ficatului este hepatita C, provocata de virusul hepatic C (VHC). Afecteaza functiile ficatului, iar netratata corespunzator poate duce la ciroza hepatica sau cancer la ficat.
Recomandari regim pentru hepatita C:
- consumul de fructe, legume, cereale integrale, carne slaba, lactate degresate, peste slab;
- consumul de alimente bogate in grasimi sanatoase: ulei de masline, avocado, ulei de peste, seminte de in;
- consumul de sucuri naturale din fructe si legume;
- evitarea alimentelor de tip fast-food;
- evitarea excesului de sare;
- evitarea excesului de zahar si grasimi;
- hidratarea este foarte importanta, se recomanda 2 litri de lichide pe zi, dar si alimentele cu un continut mare de apa (castreveti, rosii, pepene s.a.)
Ciroza hepatica
Ciroza hepatica este o afectiune severa a ficatului caracterizata printr-un tesut cicatrizat, aparut de-a lungul timpului din cauza unor agenti agresivi cum ar fi virusurile, medicamentele, bauturile alcoolice.
Recomandari regim pentru ciroza hepatica:
- consumul de carne slaba, de pui, vita, curcan (fara piele sau grasime);
- consumul de peste slab;
- evitarea consumului de alcool;
- evitarea alimentelor prajite – in schimb se recomanda prepararea la cuptor, prin fierbere sau in vase sub presiune;
- evitarea consumului de bauturi carbogazoase;
Insuficienta hepatica
Este afectiunea carcaterizata prin incapacitatea ficatului de a-si indeplini functiile. Primele semne apar atunci cand mai mult de 80% din celulele ficatului nu sunt functionale.
Recomandari regim pentru insuficienta hepatica:
- consumul de ciorbe de legume;
- consumul de fructe acide (lamai, portocale, mandarine, grepfrut);
- evitarea consumului de alcool, cafea, bauturi carbogazoase;
In ce consta un regim alimentar pentru ficat?
Atunci cand ai probleme cu ficatul, orice specialista iti va recomanda un regim alimentar pentru ficat care sa te ajute sa tii afectiunile hepatice sub control. Exista cateva principii de baza ale unui regim pentru ficat, de care merita sa tii cont atunci cand te confrunti cu boli hepatice. Iata de ce trebuie sa tii cont pentru a urma un regim hepatic:
- Evitarea consumului de alcool si a fumatului, unii dintre principalii factori ai afectiunilor hepatice;
- Consumarea alimentelor proaspete sau preparate prin fierbere, la cuptor ori pe gratar;
- Consumul de fructe si legume proaspete;
- Respectarea unui regim cumpatat, caci regimul alimentar pentru ficat trebuie sa contina toate categoriile de nutrienti: vitamine, minerale, glucide, lipide si proteine;
- Evitarea prajelilor si a alimentelor bogate in grasimi, asa cum este, de pilda, carnea de porc; este indicata si inlocuirea uleiului de floarea soarelui, care are un continut mare de grasimi, cu cel de masline;
- Evitarea grasimilor solide;
- Evitarea de alimente procesate si cele in conserva, caci acestea sunt greu de digerat si contin conservanti care dauneaza ficatului;
- Renuntarea la produsele de tip fast-food;
- Evitarea dulciurilor din comert, din cauza continutului mare de glucoza si calorii;
- Limitarea cantitatii de zahar si sare din dieta zilnica, in special a consumului de bauturi dulci, pentru ca acestea pot contribui la obezitate sau diabet zaharat, cauze ale bolilor hepatice.
- Citeste mai departe… AICI