JoyfulRadio Ascultă Joyful Radio
Prea mult zahăr rafinat nu este benefic pentru sănătate, iar dulceața conține de obicei o cantitate mare. Iată cum poți face dulceață gustoasă și sănătoasă fără zahăr!
Consumul mare de zahăr rafinat sau alimente îndulcite cu zahăr vine cu riscuri pentru sănătate. Deși autoritățile sanitare recomandă să nu se consume mai mult de 6 lingurițe de zahăr pe zi, mulți oameni depășesc această cantitate, chiar fără să-și dea seama. Dacă îndulcești cafeaua sau ceaiul zilnic, dacă obișnuiești să mănânci câte o prăjitură pe zi sau să bei sucuri carbogazoase, treci cu mult peste cele 6 lingurițe de zahăr recomandate.
Dintre toate fructele pe care le poți folosi, fructele de pădure sunt probabil cele mai bune pentru o dulceață sau un gem cu conținut scăzut de carbohidrați. În mod natural, acestea au un conținut mai mic de carbohidrați și de zahăruri naturale decât alte fructe și conțin pectină, o fibră solubilă în apă care conferă consistență gemurilor.
Fructele de pădure au multe beneficii pentru sănătate cum ar fi faptul că ajută la combaterea inflamației din corp, la menținerea sănătății pielii, la protecția împotriva cancerului și la slăbit. Cele mai mari beneficii se obțin atunci sunt consumate crude, pe post de gustare între mese ori la micul dejun, cu terci de ovăz și lapte, însă te poți răsfăța și cu o dulceață sau un gem de fructe de pădure – mai ales fără zahăr.
Acestea fiind spuse, iată cum poți face dulceață de casă din fructe de pădure fără zahăr:
Această dulceață se poate face nu neapărat cu mure, ci și cu orice alte fructe de pădure (zmeură, căpșuni etc.), iar prunele se pot înlocui cu piersici sau caise. Celor mici li se pot părea ciudate semințele de chia, de aceea se recomandă ca dulceața să conțină neapărat și fructe de pădure, care au în mod natural acele semințe mici și, deci, cele de chia vor trece neobservate.
În dulceața fără zahăr se poate pune fie îndulcitor natural numit stevia – există și sortimente care nu schimbă gustul alimentelor, nu au calorii și nici indice glicemic, care mențin echilibrul glucozei în sânge și pot fi consumate și de diabetici ori persoane cu colon iritabil -, fie miere, sirop de arțar, sirop de agave sau alt îndulcitor natural.
Murele, prunele și zeama de lămâie se pun într-o cratiță potrivită pe foc mediu. Pe măsură ce amestecul începe să fiarbă, murele se zdrobesc ușor cu o furculiță, iar prunele se lasă cum sunt. (Dacă zdrobești și prunele, rezultatul va semăna mai mult cu un gem decât cu o dulceață, dar evident că poți proceda și așa, dacă dorești).
După 10 minute, se ia cratița de pe foc, se adaugă mierea sau siropul de arțar treptat, lingură cu lingură, și se amestecă, se pun apoi și semințele de chia și se amestecă bine pentru a se încorpora, după care se mai lasă dulceața fără zahăr pe foc încă 5 minute, pentru a se îngroșa.
Se lasă amestecul să se răcească, după care se transferă în borcane spălate și uscate bine, se închid borcanele și se depozitează la frigider pentru două săptămâni sau la congelator pentru mai mult timp. Este foarte important ca acest tip de dulceață să fie păstrat la rece, deoarece nu va rezista la temperatura camerei, din moment ce nu are zahăr (zahărul acționează ca un conservant, iar dulcețurile fără zahăr din comerț conțin aditivi care le fac să reziste chiar și mai mult).
Dacă dorești să faci cantități mai mari din această dulceață, este necesar să dublezi sau să triplezi cantitățile, iar dacă dorești să pui alte fructe, cum spuneam mai sus, le poți înlocui pe cele din rețetă.
Dulceața sau gemul fără zahăr pot fi consumate ca parte a unui mic dejun sănătos, atât de adulți, cât și de către copii. De exemplu, se pune într-un bol o jumătate de cană de fulgi fini de ovăz, se acoperă cu lapte (animal sau vegetal) ori cu iaurt, după preferințe și se amestecă bine pentru ca fulgii să înghită laptele.
Sursa: Dr.Oana Cuzino
Written by: saramaria9186@gmail.com
-
Post comments (0)